“Het Stratumseind is een gemêleerde straat waar je met een kleine of grote portemonnee iets kan eten of drinken. Overdag of s ’nachts”

Adrian Zarzo: de unieke combinatie van chefkok, sommelier en gastheer in één.

Als twaalfjarige zoon van Spaanse vader en Nederlandse moeder kwam Adrian Zarzo uit Valencia naar Eindhoven. Als kind had hij al de droom om ooit een eigen restaurant te beginnen. Inmiddels heeft hij een indrukwekkend CV: Adrian is begonnen bij sterrenrestaurant ‘Juliana’ in Valkenburg waarna ‘De Hoefslag’ in Bosch in Duin. Hierna breidde Adrian zijn kennis van de pure kookkunst uit in restaurant ‘Parkheuvel’ in Rotterdam waar sterrenchef Cees Helder hem aannam.

Adrian: “In die tijd gaf een van de beste koks ter wereld, Santi Santamarai van restaurant Can Fabes in Spanje een workshop bij Parkheuvel. Op aanbeveling van Cees Helder ben ik toen voor Santi gaan werken. Hier ben ik drie jaar werkzaam geweest. Na twee jaar wilde ik een nieuwe uitdaging en ben ik in de bediening gaan werken. Ik had de behoefte om de bediening te begrijpen. Wat ook handig is als je een eigen restaurant wil openen.”

Na een aantal jaren in verschillende sterrenrestaurants te hebben gewerkt als chef, gastheer en daarna ook als sommelier was de tijd rijp voor Adrian om zijn eigen restaurant te openen. Hij was toen 30 jaar en kwam terug naar Eindhoven. Al snel zag hij het pand op de bleekweg in Eindhoven vrij komen. “Toen ik dat pand zag dacht ik: Why not?” In 2013 opende restaurant Zarzo zijn deuren en kreeg Adrian al snel een ster voor zijn kookkunsten. Nog geen halfjaar na het ontvangst van zijn eerste ster was Adrian op zoek naar een nieuw avontuur. Samen met Sunny Devens die Adrian heeft ontmoet in zijn tijd bij De Librije, begon hij restaurant Valenzia op het Stratumseind. “Een informeel restaurant met top eten. Als je op het dakterras zit kijk je uit op restaurant Zarzo. Het zijn dus echt zusjes en de twee restaurants moeten elkaar aanvullen.”

Valenzia zit tegenover karaokebar “Ameezing” op het Stratumseind. Wat vind je hiervan? “Ik heb een andere kijk op Stratumseind en ik zie deze straat echt veranderen. Vroeger had ik nooit gedacht hier een restaurant te openen. Maar dat is nu anders. Ik loop hier iedere dag 2 tot 3 keer over deze straat van s ‘middags tot diep in de nacht en ik heb nog nooit iets vervelends meegemaakt. Ik denk dat we de straat aan het veranderen zijn. Het is een gemêleerde straat, waar je met een kleine of grote portemonnee iets kan eten of drinken. Overdag of s ‘nachts dat maakt het zo interessant om hier juist wel te zitten.”

 

Valenzia zit tegenover karaokebar “Ameezing” op het Stratumseind. Wat vind je hiervan? “Ik heb een andere kijk op Stratumseind en ik zie deze straat echt veranderen. Vroeger had ik nooit gedacht hier een restaurant te openen. Maar dat is nu anders. Ik loop hier iedere dag 2 tot 3 keer over deze straat van s ‘middags tot diep in de nacht en ik heb nog nooit iets vervelends meegemaakt. Ik denk dat we de straat aan het veranderen zijn. Het is een gemêleerde straat, waar je met een kleine of grote portemonnee iets kan eten of drinken. Overdag of s ‘nachts dat maakt het zo interessant om hier juist wel te zitten.”

“Je ziet dat wij hier iets aan het creëren zijn wat de stad nodig heeft. Ik zeg ‘we’ omdat ik voel dat ik er niet alleen voor sta.”

Ging jij zelf in je studententijd wel eens naar Stratumseind? “Ja zeker,  ik ging vaak naar Café De Spijker en ook wel is naar de Blue Parrot, dat is nu ’t Lempke. Ik heb daar ontzettend leuke tijden beleeft!”

Wat word je volgende uitdaging? “Om de hoek van Zarzo en Valenzia ben ik bezig met een nieuw restaurant. Hier moet een hele frisse Frans mediterrane keuken in komen. Een restaurant waar je het puurste vlees of vis kan proeven. Qua sfeer moet het weer anders zijn dan restaurant Zarzo of Valenzia.“

Wil je meer weten over Valenzia of misschien een tafel reserveren? Neem dan een kijkje op de website: www.valenzia.nl

Bekijk meer verhalen