De dingen die je meemaakt als je werkt in restaria De Hoek op Stratumseind.

Het Stratumseind is gevuld met snackbars. Mohammed, bedrijfsleider van Restaria de Hoek vertelt hoe het is om verschillende gasten om vier uur s’ nachts nog te voorzien van kroketten en frikadellen.

Je kent het wel: ‘Eerst 10 bier wegtikken en daarna direct naar de snackbar voor een frikandel met mayo’. Na een stapavond glijd zo’n frikandel misschien nog wel lekkerder weg dan de kaviaar die jij tijdens je vakantie op een terrasje in St. Tropez nuttigde. Oftewel: die frikandel kan de kers op jouw stap avond zijn.

Ik kom Restaria de Hoek binnen. Het is 12.00 s’ middags en er zitten wat bouwvakkers te genieten van een frietje met mayo. Meestal kom ik hier na het uitgaan wanneer de snackbar medewerkers de benen uit hun lijf rennen. ‘Is Mohammed aanwezig?’ vraag ik aan de Filipijnse dame achter de balie. Nog geen minuut later komt bedrijfsleider Mohammed tevoorschijn.

Hoi Mahmoud, wanneer is De Hoek geopend?
“Sinds 1985 is De Hoek al open. Daarvoor zat hier een boekenwinkel. Er zaten vroeger maar twee eettenten in de straat. Daarom wilde de vorige eigenaar, die De Hoek heeft geopend, ook een eettent. Sinds De Hoek open is, is het al vier keer helemaal verbouwd. Naast De Hoek zat een CD winkel die de oude eigenaar in 1988 had gekocht. Toen kon hij De Hoek uitbreidde naar de grootste snackbar van Brabant waar plek is voor 150 man. Ik werk hier momenteel zo’n 25 jaar.”

Wat voor mensen komen er in De Hoek?
“Echt van alles. Van Rita Verdonk voor een kroket tot de zwerver die om een gratis broodje komt vragen. Van TU/e studenten tot bejaarden. In de weekenden beginnen en eindigen mensen hier. Eerst leggen ze een goede bodem en daarna hebben ze honger van al het dansen.”

Hoe komt het dat De Hoek zo goed loopt?
“De kracht van de zaak is dat wij zowel overdag open zijn als s’ nachts. Wij zijn bij het nacht leven van het Stratumseind aangesloten en bij het werk en winkel leven van de rest van de stad. Overdag komen er nette mensen en is de werksfeer rustig. S’ nachts is dat heel anders. Dan is het feesten en kei hard werken. “

“Laatst was hier iemand die letterlijk het dak eraf danste”

Wat is jullie meest verkochte snack?
“Onze frikadellen en kroketten. Daar komen de mensen voor.”

Word je rijk van het runnen van een snackbar op Stratumseind?
“Rijk in ervaring wel. Maar ik rij zeker niet in een dikke Mercedes.”

Heb je wel eens personeel bij de eerste hulp op moeten halen?
“Nee zo ver is het gelukkig nog nooit gekomen. Soms vloeken mensen tegen ons personeel en er is ook wel eens met eten gegooid.”

Wat is het grappigste dat je hier ooit hebt meegemaakt?
“Nou er staan hier wel vaker mensen op de tafels te dansen, maar laatst was hier iemand die letterlijk ‘het dak eraf’ danste. Hij sprong zo hoog en hard dat hij zijn hoofd tegen het plafond stootte. Kijk maar daar tussen die lampen, daar zit een deuk in het plafond.”

Dus ‘never a doll moment’ bij De Hoek?
“Haha nee, nooit. Iedere dag is weer anders.”

Wil je meer weten over restaria de hoek? Neem een kijkje op de website: www.restariadehoek.nl

Bekijk meer verhalen