Het Stratumseind wordt een levend laboratorium door Living Lab. Het gedrag van de Stratumseind bezoekers wordt geanalyseerd in het Living Lab. Tinus Kanters van de gemeente Eindhoven is de kracht achter Living Lab. Hij heeft in zijn kantoor een wand met schermen waar alle informatie van het gespui op het Stratumseind binnenkomt.

Sociale media, politie, brouwerijen, open data van de gemeente, onderzoeken van de TU/, Fonty’s zijn bronnen voor de data waar in het Living Lab mee wordt gewerkt. Er staat een camera die het aantal bezoekers van Stratumseind telt. Op de lantaarnpalen staat een 3d geluidsmeter, die meet het aantal decibel en waar het geluid vandaan komt. In het Living Lab wordt nu gekeken of er met geluidsdata door opkomend geluid vechtpartijen kunnen worden voorspeld. Ook wordt gekeken naar smartphones die wifi en bluetooth aan hebben staan. Daarmee kan het systeem zien waar veel mensen op een kluitje staan en of dat iets doet met de sfeer op Stratumseind. Hiernaast heeft Living Lab ook een weerstation om te kijken of het weer van invloed is op het gedrag van het uitgaanspubliek.

Verder wordt er nu ook met licht en geur geëxperimenteerd. De Tu/e onderzoekt wat geur en licht met de gemoedstoestand van mensen doet. Het is wetenschappelijk bewezen dat sinaasappelgeur tegen agressie werkt. De geur werkt ook bij arrestanten in een politiecel. TInus Kanters maakt wel al een voorbehoud: “Als iemand met een houten knuppel Stratumseind op loopt kan een geurtje daar natuurlijk niet tegenop. Dat is werk voor de politie.”   Dit project is tevens onderdeel van Trillion.

Bekijk meer verhalen