Op deze hete vrijdagmiddag tref ik de alom bekende barman: George Cawley. Deze tapmeester is niet alleen bekend van zijn altijd perfecte getapte pilsjes maar nog veel meer omdat hij zichzelf al lang niet meer schuldig maakt aan het nuttigen hiervan. Iedereen die in het weekend wel eens een dansje komt wagen in café Altstadt kent hem. Toch zijn er weinig mensen die door hebben dat hij altijd nuchter is. In de Altstadt zit George op mij te wachten, ik word hartelijk ontvangen met een kop koffie en we beginnen.

‘George, hoe ben je bij de Altstadt terecht gekomen?’
‘Ik kom hier nu al tien jaar, op een gegeven moment namen Amira en David de bedrijfleider taak over bij de Altstadt. Ik heb altijd goed contact met hen gehad. Toen ik na een mislukte studie terug naar Eindhoven verhuisde, vroeg Amira mij meteen of ik in de Altstadt wilde werken. In eerste instantie leek het mij een slecht idee om in mijn stamkroeg te gaan werken. Maar ik was in die tijd net gestopt met drinken en moest nog erg wennen aan het ‘op–stap–gaan–zonder–alcohol’ idee. Ik verveelde mij snel wanneer andere rondom mij steeds meer drank op hadden en ik niet helemaal mee kon in dat gedrag. Ineens was werken bij de Altstad een uitkomst. Nu heb ik iets te doen op uitgaansavonden en dat maakt het leuk!’

‘Wat is het grootse voordeel van nuchter achter de bar staan?’ ‘Ik denk dat ik sowieso meer verantwoordelijkheid neem en scherper ben. Mijn collega’s maken hier ook af en toe misbruik van omdat ze er vanuit gaan dat ik de orde wel weet te houden, dat gun ik ze wel. Ik weet intussen wel hoe ik om moet gaan met beschonken gasten. Bovendien hebben mensen vaak niet door dat ik nuchter ben, dat kan ik altijd tegen ze gebruiken. Je bent scherper dus sta je een streepje voor!’

‘Even ter vergelijking: heeft opstap gaan met of zonder drinken nu je voorkeur?’ ´Niet drinken heeft zeker mijn voorkeur omdat het mij veel heeft gebracht. Ik studeer nu doordeweeks en werk in het weekend, dat gaat allebei goed. Daar had ik eerder moeite mee maar nu lukt het dat gewoon. Tuurlijk zijn er soms momenten waarop ik het liefst wel alocohol wil drinken maar dat gaat ook weer over.’

‘Hoe is het om in een café op Stratumseind te werken aangezien de hele straat vol horeca zit?’ ‘Soms voelt het net alsof je in een vakantiegebied werkt. Omdat er zo veel tenten zitten worden er veel verschillende mensen aangetrokken. Je weet eigenlijk nooit wie of wat er vanavond weer door de deur komt gelopen, dat zorg ervoor dat iedere avond anders is. In een buurtcafé is alles toch vaak voorspelbaar, daar hoef ik mij hier geen zorgen over te maken.’

‘Is er binnenkort nog wat leuks te beleven in de straat wat je de lezers kan aanraden?’ ‘Jazeker! De hele maand augustus staat hier op donderdag George Maikel achter de bar, dat is technisch gezien niet gelogen, en dan is bier en fris:1,50 wijn is 2,50 en iedere week bedenken Maikel en ik een leuke nieuwe cocktail in die prijsklasse.’

Bekijk meer verhalen