BSG’er (bekende stratumseind-ganger): Tom van de Wiel
Met Tom van de Wiel, een veel en graag geziene bezoeker van deze mooie horeca-straat, spreek ik af op het binnenplaatsje van de Oude Rechtbank. Ik ga alvast wat eerder want bij goed weer is het nooit vervelend om hier wachten. Bij aankomst zag ik dat Tom met ongeveer hetzelfde idee, al een tafeltje heeft bemachtigd. Lachend schuif ik bij hem aan en bestel voor ons twee biertjes bij de vriendelijke dame die zich om ons bekommerd.

‘Hoe lang loop jij deze straat nu al heen en weer Tom?’
‘Is even denken, ik geloof al 22 jaar intussen, en dan ben ik nog niet eens zo oud. In die tijd was de vrijdag middag het mooiste moment van de week. Iedere scholier kwam na zijn laatste uur direct naar het Stratumseind. Je gooide je schooltas in de hoek en kon meteen aansluiten bij klasgenoten aan de bar of op het terras. De school waar je heen ging bepaalde naar welke kroeg je ging, maar daar deed ik niet aan mee. Ik had vrienden op meerdere scholen en ging het liefst overal even kijken op die dagen. Café De Santé zat er toen ook al, dat was altijd weer een spannende ervaring. Er ging een houten plank op de pouletafel en dan werd er geschuurd tot er uiteindelijk misschien een kusje gestolen kon worden, meestal niet, maar dat spel was prachtig.’

‘Je hebt in al die jaren vast veel absurde dingen meegemaakt hier?’
‘Klopt, ik kan me nog herinneren dat ik gebeld werd door mijn vrienden : ‘Je moet nu hier heen komen Tom! Het is mega druk hier en ze zijn met kamelen aan het racen!’ Ik sprong meteen op mijn fietsje om te gaan kijken. En jawel: die enorme kamelen racete hier door de straat! Heel de stad was naar het Stratumseind gekomen om dat spektakel te bekijken. Ze hebben die races een aantal jaar georganiseerd, die zal ik nooit meer vergeten. Nu kan dat natuurlijk niet meer, logisch natuurlijk, maar ook jammer.’

‘Is er veel veranderd in de straat?‘
‘Iedere generatie is natuurlijk anders. Ik ben iemand die hier altijd wel een plekje heeft gehad waar ik me thuis voel. Door de jaren heen wissel je misschien ooit van stamkroeg, toch is het altijd leuk om te gaan kijken waar je ooit begonnen bent. Het is misschien wat braver geworden, niet alleen hier, de hele stapgeneratie van nu. Ik denk wel dat het de sfeer ten goede komt. Er zijn nu meer terrassen en er is overdag weer wat te beleven in de straat, dat miste ik een tijdje. Toen ik hier net langs de terrassen liep werd ik vrolijk door te zien dat het leeft overdag.’

‘Wat betekent deze plek voor de mensen in Eindhoven, en vooral voor jou?’
‘Ik denk dat iedereen wel zijn eigen verhalen heeft opgedaan in de straat en dat maakt het mooi. Als vrienden die in andere steden zijn gaan wonen langs komen in Eindhoven gaan we meestal eten. Na een avond gezelligheid aan tafel heerst toch altijd even die drang om op het Stratumseind te gaan kijken. Als we er dan allemaal weer staan, is dat gevoel van toen weer helemaal terug. Het oudere publiek weet zijn weg ook weer te vinden, die mix van jong en oud is leuk.’

Bekijk meer verhalen