Interview met Ellen van den Burg, eigenaar FoodGallery en café de Looijer

Het grote terras van FoodGallery zit vol met mensen die duidelijk aan het genieten zijn van het herfstzonnetje met iets te eten of een drankje. Het is een gemêleerd publiek en ik hoor een mix van Vlaams, Engels en Eindhovens. Binnen is het rustig, maar ik zie dat Ellen en Lucas – beide eigenaar van FoodGallery – druk in de weer zijn. Ellen staat achter de bar en Lucas in de keuken. Ik neem even de tijd om de inrichting van het restaurant op me in te laten werken. Ik weet niet waar ik moet beginnen met kijken. Het design is een mix van kunst en vintage. Overal staan spulletjes, maar het past vreemd genoeg wel allemaal bij elkaar. Ik voel me meteen op m’n gemak en ga aan de hoge ronde tafel in een hoek zitten.

Terwijl ik er zit, komt er een man de zaak binnen. “Wauw, wat is het hier gaaf!”, zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. “Ik woon aan het einde van de straat en kom hier eigenlijk nooit. We zaten nu lekker op het terras in de zon. Ik ga graag met collega’s eten, dus de volgende keer komen we hier! Dit was vroeger de Repelsteel toch?”

“Ik heb destijds zo ook mijn huis ingericht. Het is inderdaad een beetje onze woonkamer”

Hoe is FoodGallery ontstaan?
Ongeveer anderhalf jaar geleden werd ik ’s ochtends wakker en dacht; we gaan het helemaal anders doen. De Repelsteel was toen ongeveer twee jaar gesloten. Lucas kookte altijd al heel erg lekker. Hij werd ook al een aantal jaar bij mensen thuis gevraagd om te koken voor gezelschappen of feesten. Die ochtend zei ik tegen hem: dát gaan we doen. Jij kookt en ik ga in de bediening. We richten het café leuk in met vintagemeubels en -accessoires en dan zorgen we dat mensen alles kunnen kopen. We gaan het samen doen. Luc was naar Frankrijk om daar te koken”, vertelt Ellen verder. “Ik ben hier gewoon begonnen met schilderen. Toen hij terugkwam zei Luc: ‘Wat ben jij toch allemaal aan het doen?’ Waarop ik antwoorde: hier komt een barretje en daar gaan we vintage spulletjes ophangen. Twee maanden later stond dit concept er; FoodGallery. Het is helemaal van ons.”

Wat heb je met vintage?
“Ik vind het helemaal geweldig. Dat heb ik altijd gevonden. Ik heb zo destijds ook mijn huis ingericht. Het is ook een beetje onze woonkamer. Ik struin graag alle markten en snuffelzaakjes af. Alles wat maar een beetje met oude spulletjes te maken heeft, loop ik af. Ik vind het leuk om die oude spulletjes te kopen en ze dan zo te veranderen dat het weer helemaal hip is. Kleding, tassen, schoenen, meubels…alles kan. Ik heb ook al spullen verkocht die ik eigenlijk thuis zou willen hebben. Soms is dat heel zonde, maar het hoort bij het concept.”

foto Jean Pierre Reijnen

Wat vind je het lekkerste gerecht?
“In de zomer vind ik de lauwwarme salade met gamba’s het lekkerst. Maar we hebben nu ook ossenhaaspuntjes op de kaart en dat vind ik ook heerlijk. We hebben altijd twee vis, vlees en vegetarische gerechten op het menu. We veranderen de kaart iedere maand. Verder is het op woensdag en donderdag studentenavond. We bieden dan een driegangenmenu aan voor 15 euro.

Waarom moeten mensen naar FoodGallery komen?
Ik vind het heel belangrijk dat mensen hier relaxt zijn. Ik denk dat mensen dat ook heel snel voelen. Dat komt denk ik door de, ook wel bizarre, inrichting, de kunst en dat iedereen zo persoonlijk benadert wordt. Dit concept is ook echt van Lucas en mij en sinds kort helpt Rose mee in de bediening. Ik denk dat dat de kracht is. Ik hoop dat mensen zich goed voelen en zich vooral niet gehaast voelen. Wij zijn gewoon Luc en El en je bent welkom hier.”

Bekijk meer verhalen