Op een vroege donderdagmiddag in januari loop ik de Altstadt binnen. Het café is bekend terrein, net als veel gasten kom ik hier al van kleins af aan. Vroeger raapte ik er de viltjes van de bar om deze vervolgens, tot ergernis van het barpersoneel, snoeihard de zaal in te frisbeeën. Tegenwoordig kom ik hier in het weekend stoom afblazen. Vergezeld door jong en oud halen we onze rondjes aan de bar en schudden wij onze heupen op de dansvloer. Op deze middag is de sfeer anders dan ik gewend ben. Aan de bar en aan de tafeltjes wordt koffie gedronken. Aan één tafel waagt een man zich zelfs al aan een biertje.

Nadat ik een kop koffie heb gedronken met de altijd vriendelijke Amira, ga ik zitten met eigenaar Luitzen en bedrijfsleider Daphyd. Een poosje geleden vierden ze hier een heel weekend het 40-jarge bestaan. Het groots georganiseerde feest wist alle verwachtingen te overtreffen. Wij waren benieuwd wat er allemaal veranderd en gebeurd is in die 40 jaar.

Hoe is het allemaal begonnen?
Het pand dat inmiddels een monument is, is in de jaren voor Altstadt een smederij en fietsenmaker geweest. Bart heeft het café opgericht. Hij was in die tijd muzikant en had al wat café-ervaring opgedaan. Altstadt moest een café worden dat zich een beetje afzette tegen de cafés in de buurt. Hij vond alles te veel op elkaar lijken. Het zou een Amerikaanse inslag krijgen wat voor de hand liggend was aangezien zijn familie daar vandaan kwam. Dit zorgde ervoor dat hij andere bands binnen wist te boeken dan de andere muziekcafés. Een aantal jaar na de opening is er een groot stuk aangebouwd. Het podium werd groter en daarmee de bands die erop stonden. Inmiddels was Twan er bij gekomen om samen het café te gaan runnen. Altstadt had een alternatief en jong imago. Toch kleeft er een familiair thuisgevoel aan deze kroeg. Mensen die hier 40jaar geleden kwamen, komen nog steeds. Het loopt mekaar niet in de weg maar mengt juist lekker. De mensen delen hier de passie voor “echte muziek” zoals Daphyd dat noemt.

“We zijn inmiddels echt een poppodium. We boeken wat wij denken dat volgend jaar op Pinkpop zal staan en later op de avond draaien onze DJ’s wat op Pinkpop heeft gestaan.”

Wat wil Altstadt uitstralen?
Het is echt een muziekcafé. Dat is het eigenlijk altijd al geweest maar een aantal jaar geleden zijn we echt stappen gaan maken. In die periode hadden veel cafés het lastig en gingen bezuinigen. Hier hebben we toen besloten om juist meer te gaan doen met de livemuziek. We zijn inmiddels echt een poppodium. We boeken wat wij denken dat volgend jaar op Pinkpop zal staan en later op de avond draaien onze DJ’s wat op Pinkpop heeft gestaan. We werken nu met twee programmeurs. De ene boekt wat grotere bands op vrijdag en de andere zoekt naar jonge talenten voor op zaterdag. Samenwerking met de Effenaar en Rockcity zorgen doorgaans voor een mooi rond programma.

Hoe is het 40-jarige bestaan gevierd?
Het hele weekend moest een feest worden. Op vrijdag begonnen we met een bekende hiphopact omdat een breed publiek aantrekt. Die avond was echt bedoelt zodat heel de stad langs kon komen. Op zaterdag zijn we al eind van de middag begonnen met onze oudste DJ. Tot 7 uur de volgende ochtend zijn we doorgegaan met DJ’s van toen tot nu. Daardoor kreeg het en groot reüniegehalte en eindigden het echt in een knallend feest. Op zondag zijn we eerst instrumenten gaan maken met kinderen. Later hebben gasten die hier vroeger al kwamen gekeken naar gasten die hier vroeger ook al op het podium speelden.

Wat onderscheid jullie van de rest van de straat?
We zijn altijd in beweging. Als je op maandagmiddag komt kun je lekker een kopje koffie drinken en een panini eten. ’S Avonds kan je een potje poolen terwijl je geniet van een speciaalbiertje en een kaasplankje. Op vrijdag avond schuiven we de boel aan de kant voor een optreden en ruimen het vervolgens weer op zodat er gedanst kan worden.

Bekijk meer verhalen