Wij spraken Paul de Crom eigenaar van Café La Route.

Café La Route, hét café waar je misschien wel de toekomstige moeder van je kind kan ontmoetten, of gewoon kan ouwehoeren met de barman. Bij café La Route kan alles én mag ook vrijwel alles.

Hoi Paul, heb jij La Route zelf opgezet?
“Nee, mijn vrouw en ik hebben 10 jaar geleden de La Route overgenomen van de oude eigenaar. Ik werk al vanaf mijn 19e op Stratumseind en inmiddels al 13 jaar in Café La Route. Ik had toen bedacht dat ik na 10 jaar met dit werk zou stoppen, maar het bevalt me tot de dag van vandaag nog erg goed.”

Wat voor mensen komen in La Route?
“Er komen hier zo veel verschillende mensen. Van 18 tot 70 jaar oud, van een hockeyer tot een voetballer.”

Heeft La Route een eigen specialiteit?
“Wij hebben hier een zelfgemaakt drankje: Xl. Dat is een soort dropshot met 40 procent alcohol. Mensen willen gewoon af en toe lazerus worden en met zo’n drankje kan dat. Verder heb ik veel vaste gasten die iets voor mij meenemen van vakantie. Vaak komt dan het aller smerigste drankje terug wat zij konden vinden. Dat zijn altijd leuke drankjes om shotjes mee uit te delen.“

“Ik heb geen portier, dat is helemaal niet nodig hier.”


Wat was de vetste dag uit jouw carrière bij La Route?

“Een van de leukste dagen was toch wel de wedstrijd Nederland – Brazilië tijdens het WK in 2014. Het was die dag 35 graden maar de kroeg stond helemaal vol. Eerst heerste hier een gevoel van spanning maar daarna, dat was onbeschrijfelijk. Er ontstond één groot euforisch gevoel. Sowieso vind ik de sfeer tijdens het EK of WK het leukst. Dat zijn de dagen dat heel het café vol staat met 18 tot 60 jarige en iedereen staat met zijn neus dezelfde kant op. Het WK is echt het feest voor iedereen.”

Heb je hier ooit iets vervelends meegemaakt?
“Nee, er komen hier vrijwel nooit vervelende mensen. Maar je kan ook best ver gaan voordat ik het echt beu ben. En ik ken 80 procent van de mensen die hier binnen staan. Ik heb ook geen portier, dat is helemaal niet nodig hier.”

Is er dan ook nooit iets mee genomen of kapot gemaakt?
“Alles wat hier staat is ‘hufter-proof’ gebouwd. Wel heb ik een keer iemand tegen de muur aan zien plassen, diegene was zo dronken dat die niet meer doorhad wat het verschil tussen een wc of muur was. Die heb ik er meteen uit gezet. Hij is toen een week later terug gekomen met een bordje ‘toilet’ en een pijl naar beneden. Dat bordje hangt nu hier aan de muur op de plek waar hij toen stond te plassen. Dat is toch humor?”

Ontstaat er veel ‘liefde op de dansvloer’ hier?
“Jazeker, ik ben inmiddels al voor en paar bruiloften uitgenodigd zelfs! Bruiloften van mensen die elkaar hier ontmoet hebben. Er zijn ook al ‘La Route baby’s’ geboren.”

Wil je meer weten over La Route? Check de Facebookpagina: Café La Route

Bekijk meer verhalen